Samsar de cămin în Bucureşti: şpăgi de 2.900 €

Un student la Politehnică a obţinut o sumă de invidiat după ce a intermediat închirierea a cinci locuri de cazare în campusuri. Tânărul care se ocupă de „vânzarea“ camerelor de cămin în Complexul  Regie din Capitală a dezvăluit pentru „Adevărul“ , sub protecţia anonimatului, secretele „afacerii“ sale.

Studentul, pe care îl vom numi Marian, învaţă la Universitatea Politehnică din Bucureşti. De aproape trei ani, el se ocupă de „afaceri imobiliare“ în căminele studenţeşti, în special în campusul din Regie.

Mai exact, ia legătura atât cu cei care obţin de drept camere la cămin şi vor să le vândă, cât şi cu potenţialii cumpărători.  „Cei care îşi vând locurile o fac pentru că locuiesc lângă Bucureşti şi preferă să facă naveta sau pentru că au bani şi închiriază un apartament“, a spus tânărul.

„Intermediez doar pentru recomandări“

Marian nu discută de acest lucru decât cu prietenii foarte apropiaţi, pentru a nu fi deconspirat. „Cei care vin la mine pentru a le face rost de o cameră la cămin sunt recomandaţi de cunoştinţe. Nu iau niciodată în seamă anunţurile care apar pe internet sau afişele lipite pe stâlpii din Regie, pentru că pot fi capcane. Nu-mi permit să risc“, a mai zis Marian.

Afacerea este în floare la sfârşitul lui septembrie şi în octombrie, iar „veniturile“ sale pot ajunge chiar şi la 3.000 de euro. „Cel mai mult am câştigat anul trecut. Din vânzarea a cinci locuri la cămin am luat 2.900 de euro“, a mai declarat tânărul.

Preţul pe care Marian îl pretinde pentru un loc în căminul studenţesc variază în funcţie de cât de bine este poziţionată clădirea, adică dacă în zonă sunt baruri, discoteci. De asemenea, contează şi dacă imobilul este la stradă sau nu.

„Am luat anul trecut pe vânzarea unui loc în Regie chiar şi 900 de euro. Totul depinde de cât de bine ştii să-ţi promovezi marfa, de cât de bine negociezi“, a mai spus Marian. Tânărul opreşte aproximativ 80% din suma pe care o pretinde cumpărătorului, restul de 20% ajungând la vânzător.

Anul acesta, tarif de criză pentru un loc

Deşi camerele la cămin încă nu s-au distribuit, Marian a făcut deja rost de cinci „parteneri de afaceri“. Este vorba despre studenţi care ştiu sigur că vor avea un loc asigurat, pentru că au învăţat foarte bine.

Dacă în anii trecuţi un loc în Complexul Studenţesc Regie putea fi cumpărat chiar şi cu sume de peste 500 de euro, anul acesta tarifele au scăzut din cauza crizei economice. Astfel, Marian va cere între 300 şi 500 de euro.

Totul depinde de cât de bine ştii să-ţi promovezi marfa, de cât de bine negociezi.
Marian
student

Razii cu dispozitive de ascultat

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) organizează anual proiectul DNA-ul studenţesc prin care încearcă să-i prindă pe cei care vând camere la cămin. Potrivit liderului UNSR, Ion Poenaru, până acum au fost prinşi zeci de studenţi care îşi vindeau locurile, aceştia pierzându-şi dreptul de a mai sta vreodată la cămin, pe parcursul studiilor.

Dacă până acum voluntarii care făceau parte din DNA-ul studenţesc aveau o singură cameră de luat vederi pentru  acţiunile de flagrant, din acest an ei au făcut rost de trei camere de luat vederi şi de diverse dispozitive de ascultat.

sursa

Advertisements

, , , ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: